Vanhaerents Art Collection Brussels

Man in the Mirror overview ground floor lr

De collectie hedendaagse kunst van Walter Vanhaerents*) in hartje Brussel is een echte aanrader: een hedendaagse familiale kunstverzameling met werk van het einde van de jaren 1970 tot vandaag.

Om de drie jaar komt er een volledig nieuwe tentoonstelling. Hiervoor worden fragmenten van de enorm groot bestand onder een nieuw thema samengesteld. Momenteel loopt ‘Man in the Mirror’, met 45 monumentale werken van internationale topkunstenaars in een indrukwekkende locatie. De keuze viel niet alleen op schilderijen, sculpturen en installaties die gebruikmaken van spiegels of reflecterende materialen, maar ook op werken die de toeschouwer een spiegel voorhouden en aanzetten tot reflectie, zelfbewustzijn of introspectie. Het gaat dan ook echt om de vraag wie wij zijn. Zo ziet de bezoeker in het begin twee video’s uit de reeks “transformation” van de bekende Amerikaanse video kunstenaar Bill Viola: een mens wordt door water getransformeerd. Ook wij worden door onze belevenissen in het leven getransformeerd. Enkele stappen verder kijken wij in een grote spiegel van Michelangelo Pistoletto: “If you want to change the world, change yourself” is zijn boodschap. De Duitse kunstenares Cosima van Bonin (1962) toont in haar werk “Gauche Caviar” (Kaviar-Linke) dat wij soms water prediken en wijn drinken; Boven zie je bijvoorbeeld de bekende “Cloud Cities” van de Argentijnse kunstenaar Tomas Saraceno; dit is zijn oplossing voor de overbevolking. Ik wil hier niet alles verraden maar een bezoek aan de collectie is echt een ontdekkingsreis! Zo was mijn grootste verrassing dat Michael Jackson nog leeft! Daarom ook de titel van de tentoonstelling, Een echte meerwaarde heb je met een gids zoals de fantastische Isabel Vermote.

Veel plezier en veel ontdekkingen!

 

De Vanhaerents Art Collection is een hedendaagse familiale kunstverzameling met werk van het einde van de jaren 1970 tot vandaag. Hierdoor is het mogelijk om het werk van beloftevolle jonge kunstenaars te confronteren met dat van reeds gevestigde kunstenaars door wiens oeuvre zij geïnspireerd werden.

*)Dhr. Vanhaerents (vroeger bouwondernemer) verzamelt ondertussen al meer dan 35 jaar.

De collectie is ondergebracht in een industrieel gebouw uit 1926 dat een totale bruto oppervlakte van 3500 m² beslaat. Een betonnen skelet deelt het volume in twee grote open ruimtes die overspannen zijn door een authentiek houten spitsdak. Het museum telt drie bouwlagen en een mezzanine. In het gedeelte boven de inkom zijn er vijf kabinetten waarin afzonderlijke installaties kunnen worden getoond. Daarnaast is er ook een grote projectruimte, bijgebouwd in 1942 en overspannen door een schelpvormig betongewelf.

In de periode februari 2005-juli 2006 voerde het architectenbureau Robbrecht & Daem uit Gent de renovatie en gedeeltelijke nieuwbouw van het pand uit. De architecten kozen voor een bescheiden aanpak met als basisprincipe ‘Im Mittelpunkt Kunst’.

 

http://www.vanhaerentsartcollection.com

Vanhaerents Art Collection
Anneessensstraat 29
1000 Brussel

Tram 51 (halte Ninoofsepoort) of bus 46 (halte Washuis) of Metro “Anneessens” en 10 minuten te voet.

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: