Brusselse Nocturnes -En s’avonds ins museum – ook in 2017

Het is weer begonnen! Sinds deze maand openen verschillende Brusselse musea ’s avonds hun deuren. Elke donderdag tussen 14 september en 7 december kun je tussen 17:00u en 22:00u voor een wel heel erg schappelijke prijs (€3/€1,50/gratis) de mooiste schatten ontdekken en de meest verrassende rondleidingen volgen. Ben jij nog nooit bij dit evenement geweest? Lees dan snel verder voor alle informatie en de beste tips!

Maar liefst 68 musea doen dit jaar mee aan de Brusselse Nocturnes. Om je niet elke donderdag te overspoelen met keuze, zijn deze musea niet elke donderdag open. Per  week zijn er minstens 5 musea die je kunt bezoeken, ze wisselen elkaar dus af. Zo kun je voor het einde van het jaar een heleboel musea bewonderen voor bijna niets! Aangezien het een hele uitdaging wordt om ze alle 68 te bezoeken, lichten wij de mooiste, leukste en meest bijzondere musea voor je uit.

1. Museum van de stad Brussel
Wil jij tijdens je verblijf in Brussel alles te weten komen over de stad? Breng dan eens een bezoekje aan het Museum van de stad Brussel. Hier kom je, door middel van schilderijen, plattegronden, beeldhouwwerk en nog veel meer, alles te weten over de historiek van deze oude stad. Mis ook zeker de tijdelijke expo ‘Renaissance van een uniek meesterwerk’ niet. Hier kun je live de restauratie bekijken van een uniek wandtapijtkarton van de Vlaamse schilder Pieter Coecke. Bijzonder!

Het Museum van de stad Brussel opent haar deuren : 02.11.

2. Choco-Story
Een absolute must voor iedereen die van chocolade houdt: Choco-Story. Niet alleen vind je hier alles over de historiek van chocolade, maar je kunt hier ook verschillende chocolade lekkernijen vinden! Tijdens de Nocturnes heeft het museum nog een leuke extra. Samen met het beroemde Delacre organiseren zij een workshop waarbij jij je eigen gepersonaliseerde cigarettes russes kan maken. Dat wordt smullen!

Choco-Story opent haar deuren : 09.11.

3. Museum voor de Fantastische Kunst
Een ding is zeker: in het Museum voor de Fantastische Kunst zal jij je ogen uitkijken. Hier vind je namelijk een unieke collectie rariteiten. Surrealistische kunst of ronduit bizarre kunst, dit museum heeft het allemaal. Ontmoet de Elephant Man, bekijk een morfosymbiose tussen een vrouw en een spin of doe mee aan de bizarre zoektocht.

Het Museum voor de Fantastische Kunst opent haar deuren: 21.09.

4. Egmontpaleis
Hoewel het Egmontpaleis doorgaans is gesloten voor het grote publiek, opent zij dit jaar haar deuren tijdens de Nocturnes. In dit architectonische pareltje vind je maar liefst 500 jaar aan geschiedenis. Bewonder de grandeur, dwaal door de verschillende galerijen en zalen en ontdek de indrukwekkende decoratie van dit prachtpaleis.

Het Egmontpaleis opent haar deuren: 16.11.

5. WIELS
Ben jij een echte liefhebber van hedendaagse kunst? Bezoek dan tijdens de Nocturnes WIELS. Naast een prachtige vaste collectie, heeft het museum ook wisselende exposities. Tijdens de Nocturnes kun je genieten van de Portugese conceptuele kunstenares Helena Almeida. Haar bijzondere combinatie van schilderkunst, fotografie, performance én humor zorgen voor een unieke belevenis.

WIELS opent haar deuren: 12.10.

6. Schaarbeeks Biermuseum
Het Schaarbeeks Biermuseum is misschien wel het gezelligste museum van Brussel. Het museum heeft een collectie van maar liefst 1.000 verschillende flesjes Belgisch bier met het bijpassende glas. Daarnaast vind je er natuurlijk alles dat met bier en het gisten ervan te maken heeft. Oud promotiemateriaal, werktuigen, uithangborden en nog veel meer. Laat tijdens de Nocturnes al je vragen over ons nationale drankje beantwoorden en geniet aan het einde van de avond natuurlijk zelf ook van zo’n lekkere Schaebeekoise!

Het Schaarbeeks Biermuseum opent haar deuren: 26.10.

7. Speelgoedmuseum
Hét museum voor het hele gezin! Ontdek tijdens de Nocturnes onder genot van een celloconcert de ruime collectie speelgoed in hetSpeelgoedmuseum. Je vindt hier zalen vol met oud én nieuwer speelgoed. Het leukste van dit museum? Het speelgoed is niet alleen om naar te kijken, maar ook om aan te raken en om zelf mee te spelen!

Het Speelgoedmuseum opent haar deuren: 28.09. , 09.11.

8. Kindermuseum
Natuurlijk heeft Brussel ook een museum voor de allerkleinsten: het Kindermuseum. Spelletjes, workshops, het Kindermuseum is een plek waar kinderen niet alleen spelen, maar ook spelenderwijs leren! Van bouwen met grote blokken, tot acteren in het Italiaanse theater en voorgelezen worden uit het Grote Sprookjesboek, kids vermaken zich meer dan prima in dit museum.

Het Kindermuseum opent haar deuren: 09.11.

9. Autoworld
Bewonder ruim 100 jaar aan autogeschiedenis in Autoworld. Niet alleen interessant voor autoliefhebbers, maar ook zeker interessant als je dol bent op geschiedenis. Laat je tijdens de Nocturnes begeleiden door gepassioneerde gidsen die je alle ins en outs vertellen van de lange geschiedenis van de auto. Bekijk niet alleen de oude klassiekers, maar ook zeker de technische hoogstandjes van de afgelopen jaren.

Autoworld opent haar deuren: 05.10.

10. MIMA
In het nieuwe museum MIMA (dit jaar geopend) vindt je verschillende vormen van streetart. Denk aan de bekendste vorm graffiti, maar ook aan bijzondere installaties, muziek, muurschilderingen, videokunst en zelfs strips. Vrij uniek, aangezien je streetart niet vaak terugziet in andere musea. Laat staan dat er een heel museum aan gewijd is. Een echte aanrader dus! Opendeurdag: 14.09.

ADAM: 28.09.

BOZAR: 23.11.

ING Art Center: 23.11.

D’IETEREN GALLERY: 21.09.

 

http://brusselsmuseumsnocturnes.be/en/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: