Theo van Doesburg en de Stijl

theo-van-doesburgDe kunststroming “De Stijl” ontstond in Nederland in 1917 toen in de rest van Europa nog volop de 1. wereldoorlog woedde. De kunstenaars droomden van een revolutie door de kunst. De stijl werd opgericht door Theo van Doesburg en Piet Mondriaan.

De vorige tentoonstelling in Brussel/Bozar gaf, voor het eerst in België, een zicht op het veelzijdige oeuvre van de Nederlandse kunstenaar Theo van Doesburg (1883-1931), die actief was als schilder, dichter, typograaf, kunsttheoreticus, interieurarchitect…

De Stijl, ook bekend als De Nieuwe Beelding of neo-plasticisme, stond voor een abstract geometrische vormentaal, gekenmerkt door het gebruik van basiselementen als rechthoeken en vierkanten en het gebruik van horizontale en verticale lijnen. Het kleurenpalet werd beperkt tot primaire kleuren als blauw, geel en rood en neutrale kleuren als wit, zwart en grijs. Waar de kunstenaars initieel nog de werkelijkheid afbeeldden volgens de principes van De Stijl, evolueerden ze tot een beeldtaal van pure, autonomen, abstracte vormen. Deze nieuwe vormentaal manifesteerde zich niet alleen in de beeldende kunst, maar ook in andere domeinen zoals architectuur, design, film, typografie of grafisch ontwerp.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: